Afghanhundar med åkommor

Familjen Fredriksson sitter i köket och ska välja hundras. På bordet ligger boken "All världens hundraser" av Renée Willes uppslagen. Hela familjen är överrens om att afghanhunden verkar vara rasen för dom. Den är ju så söt, och Jennifer och mamma Ulla-Lena har säkert pälsvårdsintresse. Litegrann iaf.

Ovanstående händelse har säkert utspelat sig i många hem. Att rasrepresentanten i boken är groomad från topp till tass, den tanken slår aldrig familjen Fredriksson. För det är ju så rasen ser ut i boken och då ska ju självklart deras Kingo se ut så också, dock utan pälsvård 24/7.

När afghanhunden är runt 1 år, då fäller den sina bebisfjun och sätter den riktiga pälsen som gjort afghanhunden så känd. Denna fas kräver arbete och tålamod. Folk som försummar detta, likt familjen Fredriksson, får då s.k komondorer.
Detta är en unik åkomma som endast drabbar afghaner. Pälsen plattas till och tultar ihop sig likt fårpäls. Afghanhundsfolk vill inte veta av dessa avarter och uppdelningen är total, därför döms dessa djur som komondorer på utställning. Vissa färger, såsom vit och cremefärgade afghaner har tendens att drabbas värre.

Familjen Fredrikssons komondor kommer aldrig att bli någon pälsböljande skönhet. Även om afghanhunden drabbas av komondor är den fortfarande en trevlig och gemytlig vakt/sällskapshund. Vill man ställa den i komondorklasserna så går det också bra.Afghanhund i rasrepresentantsskick


Fredrikssons afghanhund
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0